MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ KADINLAR VE SAĞLIK SORUNLARI

Tarımda makine gücünden çok insan gücü kullanılan ülkemizde, yeterli gelir düzeyine sahip olmayan  aileler  çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi  bölgelerden Çukurova ve Ege bölgelerine gitmektedirler. (1,2,3)  Bu şekilde çalışan tarım işçileri Mevsimlik Tarım İşçisi olarak  adlandırılmaktadır.

Bölgemizden göç eden çalışanlar çok olduğu için Mevsimlik Tarım İşçilerinin sorunları bölgemiz  sorunları olarak kabul edilmek zorundadır.

Mevsimlik tarım işçileri ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği açısından riskli ama gerektiği şekilde takip edilemeyen gruplardan biridir.

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar üstlenmiş oldukları tarım işçiliğinin yanı sıra ev  işlerinden, çocuk bakımından, yemek yapılmasından da sorumludurlar. Bu yönü ile bakıldığında sağlık açısından en fazla risk altında olanlar kadınlardır.

Gerek konutların ve tuvalet banyo ortamlarının temizlik açısından yetersizliği, gerekse sağlık hizmetlerine ulaşmadaki güçlük özellikle kadınların ve kız çocuklarının daha fazla hastalanmalarına neden olabilir.

Koşullara bağlı  olarak tarım sektöründe; üreme sağlığı  sorunları, kas  iskelet  sistemi  sorunları  ve  solunum  sistemi  hastalıkları ile  sindirim sistemi  hastalıklarının, hayvanlardan bulaşan  hastalıkların sık olduğunu  bildirilmektedir. Kaza ve yaralanmalar, zehirlenmeler, kanser, ruhsal ve nörolojik  bozukluklar da  sıklıkla  bildirilen sağlık sorunlarıdır. (4)

Tüm bunlar üst üste konduğunda saydığımız koşullarda karşımıza çıkabilecek kadınlar için en önemli sağlık sorunlarından biri mantar enfeksiyonları olabilir. Çünkü su yok, hava sıcak, mikroorganizmaların yaşaması için elverişli bölgeler; kadınlar gerekli temizlik ve bakım koşullarından uzak.

Kadınlarda görülen genital (vajinal) enfeksiyonların en sık rastlananlarından biri mantar enfeksiyonudur. Cinsel bölgede kaşınma, yanma, süt veya peynir gibi akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Evli olmayan genç kızlarda da görülebilir çünkü etkenleri arasında stres, temiz olmayan tuvalet ve banyolar, yanlış çamaşır  ve temizlik maddeleri kullanımı, antibiyotik kullanımı vardır. Ayrıca kokulu tuvalet kağıdı kullanımı, sürekli pet kullanmak, spiral, cinsel organları sürekli sabunla yıkamak, naylon iç çamaşırları, parfümlü kondomlar ve şişmanlık mantara neden olabilir.

Evli olan kişilerde eşten eşe bulaşabilir. İlaç ile tedavisi çok kolaydır ancak ne yazık ki:

Kadınlarımız gerek bulundukları yerde doktor olmadığından gerekse utandıkları için bazen bu sorunu çözemeyebilirler. Ancak ilerleyen vakalarda tedavi zorlaşabilir; çekilen acı artar.  Bu durumlarda yapılması gereken  ve en basit çözüm en yakın aile hekimine gitmektir.  Bilinmeyen kulaktan kulağa geleneksel tedaviler daha çok zarar verebilir.

67481156_10157319812998744_798102337750040576_n.jpg

MANTAR OLMAMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ

Pamuklu iç çamaşırı kullanmak

Tuvalet öncesi ve sonrası ellerimizi yıkamak

Genital bölgeleri sabunla değil duru su ile yıkamak ve iyice kurulamak

Her gün çamaşır değiştirmek

Tüylerin alınması

Kokulu tuvalet kağıdı kullanmamak

Genital  bölgeye parfüm, kolonya, pudra sürülmez

Mümkünse çamaşırları güneşte kurutmak veya ütülemek

Çamaşırların durulama suyuna zaman zaman elma sirkesi katıp biraz bekletip durulamak

Tuvaletleri mümkün olduğunca temiz tutmak

Mantar belirtisi olabilecek, kaşıntı, koku, akıntı durumunda utanmayıp sağlık kuruluşuna gitmeye çalışmak. Evli kişilerin eşi ile tedavi olması gereklidir.

Unutulmaması gereken iki konu ise Mevsimlik Tarım İşçilerinin sorunları bölgemizin sorunlarıdır ve sağlık söz konusu olduğunda soru sormaktan ve doktordan utanılmaz.

Bu koşullardan utanacak olanlar mevsimlik tarım işçileri değil; onları bu şekilde çalıştıran kişi, kurum ve sistemlerdir. Sağlıklı ortamlarda çalışmak insani bir haktır.

Yıl 2019 ve hala bunları tartışıyoruz, yazıklar olsun bize…

Sevgi ve saygılarımla…

Dr. Fahriye Yonca   AYAS

30 Temmuz 2019 yılında yazılmış bir yazıdır bu.

Ve yıl olmuş 2023 hala hiç bir Şanlıurfa milletvekili il dışına giden mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını dile getirmemiş; sanki yoklar, bir gölge misali yaşıyorlar sanki...

KAYNAKLAR

1. Gürgen, Y., Tarımsal İşgücünün Sorunları ve Verimliliği Arttıracak Bazı Önlemler , M.P.M. Yayınları, Ankara, 1982.

2. Erk, N., Burgut, R., Yıldırım, E., Çukurova Bölgesine Gelen Geçici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi TÜBİTAK- TOAG 519 Projesi, Adana, 1986.

3. Özbekmezci Ş., Sahil S., Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sosyal, Ekonomik Ve

Barınma Sorunlarının Analizi Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ.

Cilt 19, No 3, 261-274, 2004

4. Şimşek Z., Koruk B. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 0-5 yaşları arasındaki çocukların büyüme ve psikomotor gelişimine mevsimlik tarım işçiliğinin etkisi  Turkish Journal of Public Health 2011;9(3)